Näin kirjoitan tarinani

 Heipparallaa! (Oikeesti, voiko noin enää sanoa? Onko tuo ilmaisu vähän niin kuin jäänyt pois käytöstä? No, ihan sama.)

 Tässä postauksessa kerron vaihe vaiheelta, miten kirjoitan kaikki tarinani. On myös vaiheita, jotka eivät tule ihan vaan lyhyttä tarinaa kirjoittaessa, vaan ainoastaan silloin, kun kirjoitan kirjaa. Olen kirjoittanut yhden kirjan itse, yhden kaverini kanssa (juuri sen Joken, jonka kanssa aiemmin pidimme tätä blogia, ja sitten toisen kaverini, eli kirjoitimme sen kolmestaan), ja toinen, jota kirjoitan itse, valmistuu pian. Joten olen jo huomannut tiettyjä kirjoittamisen vaiheita, joita tavallisissa tarinoissa ei tule.

 No niin, aloitetaan.


Vaihe 1: Idea

 Tästähän puhutaan aina paljon. Kautta aikojen toimittajat ovat kysyneet kirjailijoilta: "Mistä saat inspiraation?" tai "Mistä sait idean tähän valtavan menestyksen saavuttaneeseen kirjaasi?"

 Itse saan idean aina hyvin oudoissa tilanteissa. Esimerkiksi juuri silloin, kun olen nukahtamassa, mieleeni juolahtaa loistava tarinan juoni. Minun on pakko nousta ja kirjoittaa se ylös, koska en kestä ajatusta, että se menisi hukkaan.

 Ideani tulevat aina hyvin selkeinä. Ne ovat usein esimerkiksi lauseita, jotka eivät päästä minua otteestaan, tai irrallisia kohtauksia, jotka pakottavat minut keksimään tarinan niiden ympärille. Toisaalta sellaiset selkeät tarinaideat kuten "hei, mitä jos kirjoittaisit ketuista? Niille voisi käydä näin ja näin..." eivät inspiroi minua, jos en saa mieleeni selkeää ajatusta siitä, miten voisin toteuttaa sen.

 Fun fact: esimerkiksi Week away 1:ssä on eräs lause, joka tuli mieleeni kerran syksyllä, kun olin saunan jälkeen pihalla ja katselin taivaalle. "Taivas oli kuin sen päälle olisi ripoteltu tomusokeria", se tuli mieleeni, ja on siitä asti odottanut tarinaa, johon se tuntuisi kuuluvan. Nyt se on Week awayssä, yrittäkääpä etsiä se sieltä ;)


Vaihe 2: Kirjoittaminen

Toisin kuin jotkut, minä hyppään ideasta suoraan kirjoittamiseen. Yleensä idean saatuani suurin piirtein pelkään sen katoavan, ja minun on pakko saada paperille se tietty lause tai mielikuva, joka on kummitellut mielessäni.

 Minulle kirjoittaminen on yleensä hyvin yksinkertainen alusta-loppuun-prosessi. Kun kirjoitan tarinaa tai vaikkapa kirjan lukua ensimmäisen kerran, juonessa hyppiminen ja se, että osa paloista puuttuu, vain häiritsee minua. Kun sitten kirjoitan ne uudelleen, annan itselleni paljon enemmän vapautta leikkiä ja kokeilla ja vaihtaa hetkeä.


 Kun olen kirjoittanut tekstin yhden kerran alusta loppuun, toimintani vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä lyhyt tarina (sellainen kuin blogissa julkaisemani) vai esimerkiksi kirjan luku. Jos kyseessä on blogitarina, seuraa Tarkistaminen. Se tarkoittaa siis kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että luen tarinan tarkasti läpi, en antaudu sen vietäväksi vaan ajattelen sen kirjain kirjaimelta ja varmistun siten, ettei siellä ole silmiinpistäviä kirjoitusvirheitä tai ajatuskatkojeni seurauksia.

 Jos taas kyseessä on kirja, silloin seuraa...


 Vaihe 3: Kirjoittaminen... uudestaan

Kun kirjoittaa kirjaa, se yksinkertainen alusta-loppuun-prosessi ei ole edes vaihtoehto. Kun ensimmäinen versio on kirjoitettu, tarina kirjoitetaan uudestaan. Esimerkki: kirjoitan trilogiaa (en halua kertoa sen nimeä, koska se on kesken). Siinä on kolme päähenkilöä, joiden näkökulmat vaihtelevat. Uudelleen kirjoittaessani olen kokeillut kirjoittaa lukuja aivan eri henkilöiden näkökulmasta. Joskus se on toiminut, joskus ei. Pointti on se, että olen saanut selville, mikä juuri siinä luvussa on oleellista, mikä minun täytyisi jotenkin saada tarinaan, vaikka näkökulma olisi outo. Samalla todennäköisesti myös huomaan, mitkä lauseet haluan pitää uudessa näkökulmassa ja mitkä osat kirjoitan aivan uudestaan. Sen jälkeen luku ei ole vanhastakaan näkökulmasta aivan samanlainen!

 Uudelleenkirjoitus ei kuitenkaan välttämättä vaadi näkökulman vaihdosta. Hyvin useasti yksinkertaisesti kirjoitan tekstin uudelleen.

  Luen ensin kerran läpi sen tekstin, jonka aion kirjoittaa uudestaan. Jos se on hyvin pitkä, luen sen kaksi kertaa. Kuitenkin tarpeeksi, että sisäistän sen hyvin ja minulle jää selkeä tuntuma siitä, miten olen kirjoittanut asian ensimmäisessä versiossa.

 Sitten laitan vanhan tekstin pois näkyviltä ja kirjoitan uudestaan. Tärkeät lauseet, jotka ovat jääneet mieleeni, ovat usein niitä hyviä, jotka säilyvät vaistonvaraisesti. Turhat hioutuvat pois, ja usein osaan sanoa asian paremmin nyt, kun tiedän tarkalleen, mitkä asiat tässä luvussa sanotaan ja mikä jää seuraavaan lukuun. 


Siinä oli hiukan minun kirjoitusprosessistani. Kuten huomaat, se on aina sangen yksinkertainen. Lyhyissä tarinoissa polku on yksinkertaisesti idea + kirjoittaminen + tarkistus, kun taas pitkissä se on suurinpiirtein idea + kirjoittaminen + uudelleen kirjoittaminen (uudelleenkirjoitusta voi tapahtua loputtomasti. On täysin tekstikohtaista, kuinka paljon hiontaa se tarvitsee ensimmäisestä versiosta) + tarkistus.

 Mitkä kohdat tunnistit omasta kirjoitusprosessistasi? Mihin kohtiin et samaistu? Mikä kohta minun prosessistani mielestäsi puuttuu? Kommentoi tuonne alas!

 Heippa, nähdään ensi postauksessa! :)

Kommentit

 1. Uu, ihana postaus! Monia kohtia, joita teen itsekin. Pidemmät tarinat luen ja kirjoitan ja lisäilen ja luen varmaan satoja kertoja, lyhyemmät tarinat kirjoitan + luen läpi ja lisään jotain kohtia + teen vielä lopputarkistuksen kirjoitusvirheiden varalta - ja sitten julkaisenkin ne blogissa! Milloin tulee muuten uusi tarina? Heh, viime tarina tuli vain vähän aikaa sitten, ja pummin jo uutta😂 Oot vaan niin hyvä kirjoittamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan mielettömästi!! Seuraavaksi tulossa todennäköisesti (yllätys, yllätys!) Week away 3! Toivottavasti te ette oo ihan kyllästyneitä siihen, koska mä rakastan sitä. Tuntuu oudolta, että te tiedätte Saimista ja Väinöstä vielä niin vähän, kun taas mulle he on jo superr tuttuja! Sen jälkeen ennen mahdollista nelososaa kuitenkin varmaan muita tarinoita. :) Saa toivoa, jos tulee jotakin mieleen!

   Poista
  2. En ole kyllästynyt Week awayhyn, se on ihana! Ajattelin, että voisitko kirjoittaa jpnkin päiväkirjatarinan? Esim. mun blogissa on se Merenneidon päiväkirja, niin voisit ehkä kirjoittaa jonkin muun fantasiahenkilön päiväkirjaa, tai sitten ihan normityypin? Tuli tälläinen vain mieleen!

   Poista
  3. Hmm, otetaan harkintaan! ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Heiheihei!! Aiotko... Kommentoida? Se ois oikeesti aivan ihanaa 💜 Teidän lukijoiden kommentit on aina ihan parasta, oli se kommentti sitten vaan "hyvä tarina" tai kunnon romaani plussineen ja miinuksineen. Kiitän sua siitä jo etukäteen, että haluut piristää mun päivää kommentilla, ja jos on ongelmii kommentoinnissa, niin ois mahtavaa jos haluisit sanoa sen mulle sähköpostissa: esterintarinoita@gmail.com

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pudotuspeli

Ensi silmäyksellä...?

Kirjallisuuden hahmoja #3 - Harry Potter- shipit